Campagne voor Vogelbescherming Vlaanderen mist zijn doel niet

Doelgerichte anti-jachtcampagne

De ‘Schiet in actie’-campagne bracht de illegale jacht op een confronterende manier in beeld. We toonden namelijk een lieflijk speelgoedeendje dat recht in de loop van een jachtgeweer kijkt. Op deze manier maakten we het publiek erop attent dat veel jagers privéterrein integreren in hun jachtplan. Vogelbescherming Vlaanderen wilde de eigenaren van die percelen aanzetten tot actie. Op de website (www.schietinactie.be) konden ze daarom een aanvraag doen om hun perceel te laten controleren.

Knallende resultaten

Bijna 2 jaar later is het effect van de campagne nog steeds niet uitgedoofd. Vogelbescherming Vlaanderen publiceerde maandag 27 maart nieuwe resultaten en die liegen er niet om. Intussen hebben niet minder dan 757 perceeleigenaren een aanvraag ingediend, samen goed voor 867 percelen. Na inspecties door bevoegde arrondissementscommissarissen bleek 79% van de percelen ten onrechte deel uit te maken van een jachtplan. Het resultaat? 231 ha illegaal jachtgebied werd opgedoekt; dat is een gebied van 346 voetbalvelden groot! Het effect was vooral voelbaar in de provincies Antwerpen en Oost-Vlaanderen, waar Vogelbescherming Vlaanderen respectievelijk 76 ha en 73 ha aan percelen jachtvrij liet verklaren.

Schiet ook in actie

De laatste resultaten lijken nog maar het topje van de ijsberg. Op www.schietinactie.be blijven de aanvragen binnenstromen. Wil je weten of jagers ook jouw percelen gebruiken als illegaal jachtterrein? Schiet zelf in actie en meld je aan op de website. Vogelbescherming Vlaanderen dankt je!