Is je huidige website gemaakt in Drupal 9? Dan lees je best verder, want in november 2023 stopt het populaire contentmanagementsysteem de ondersteuning aan zijn 9de versie. Geen reden tot paniek, maar we geven je hier toch al mee waarom het voor jou misschien verstandig is om nu de stap naar Drupal 10 te zetten.

End of life Drupal 9

Eerst dit: waarom heeft Drupal eigenlijk beslist tot de end of life van Drupal 9? De reden hiervoor moet je zoeken bij de samenwerking met Symfony. Drupal maakt sinds versie 8 gebruik van het Symfony PHP framework. Gevolg: wanneer Symfony een update doorvoert, doet ook Drupal dat. De ondersteuning aan de oudere versie wordt dan al snel stopgezet, en dat heeft zo zijn consequenties voor websites die nog op die oudere versie draaien.

3 redenen om je site te migreren naar Drupal 10

De end of life van Drupal 9 betekent dat deze versie van het CMS niet langer ondersteund wordt. Als je veiligheidsproblemen (denk: lekken, bugs, hackers, …) en mindere prestaties voor je website wil vermijden, doe je er goed aan een migratie naar Drupal 10 te plannen. We zetten de voordelen even op een rijtje.

1. Vermijd veiligheidsproblemen

Met Drupal 10 ben je zeker dat je website optimaal beveiligd is en ondersteund wordt met beveiligingsupdates en bugfixes. Die garantie heb je met Drupal 9 niet meer. Versie 10 van het CMS hanteert zelfs verbeterde beveiligingsmaatregelen om je site te beschermen tegen potentiële dreigingen van buitenaf. Zo worden dankzij het Automated Updates Initiative continu en automatisch veiligheidsupdates doorgegeven, zonder vertraging. Safety first, dus.

2. Presteer beter

Drupal 10 introduceert een rist nieuwe functionaliteiten en modules, verbeterde gebruikersinterfaces en prestatieoptimalisaties. Dit betekent dat je website sneller zal laden, beter zal presteren, makkelijker te onderhouden is en een betere (mobiele!) gebruikerservaring zal bieden voor bezoeker én beheerder.

3. Denk aan de toekomst

De nieuwste versie van Drupal is futureproof en perfect compatibel met de nieuwste technologieën en webstandaarden. Je kan op beide oren slapen: je site blijft mee met toekomstige updates en innovaties in de webontwikkelingswereld. Bovendien zal een overstap naar latere versies van Drupal gemakkelijker en soepeler verlopen.

Tot slot nog een extra reden om over te schakelen naar Drupal 10: bij D’M&S surfen we altijd mee op de golven van technologie en innovatie. Ook op het vlak van artificial intelligence lopen we mee voorop. Zo kunnen we AI functionaliteiten integreren in Drupal 10. Rechtstreeks in het CMS content creëren, teksten vertalen of de toon ervan aanpassen? Structuur (HTML) toevoegen aan een platte tekst of afbeeldingen genereren? Het is allemaal mogelijk. Hoe het precies werkt, en waarom een upgrade naar Drupal 10 voor jou interessant kan zijn?

 

Robin

Robin Verlinde
Business Director Dev & Tech

+32 478 509 509
robin.verlinde@dms.be

Plan een videocall