PlasticsEurope in zee met D’M&S

PolyTalk 2016

PolyTalk is een tweedaagse internationale bijeenkomst van beleidsmakers, fabrikanten van kunststofproducten, wetenschappers, ngo’s en opiniemakers. Het doel is telkens de nieuwste inzichten rond kunststof gerelateerde topics te bespreken. Dit jaar stond het afvalprobleem op zee op het programma en hoe het efficiënt aan te pakken én te voorkomen. Datum en plaats van afspraak: 16 en 17 maart in The Egg in Brussel.

Opvallende visuals

Om PolyTalk 2016 aan te kondigen, ontwikkelden we onder het motto ‘zero plastics to the oceans’ twee conceptbeelden: een in het water drijvende zwarte plastic zak in de vorm van een walvisstaart en een ronddobberende witte plastic zak die veel weg heeft van (het tipje van) een ijsberg. De beelden stonden symbool voor de grote omvang van de afvalproblematiek en de nefaste, vaak onzichtbare gevolgen die het heeft op het maritieme milieu.

De opvallende beelden werden gebruikt op alle communicatietools waarmee PlasticsEurope het evenement aankondigde: van de uitnodiging en online banners tot de communicatie op het evenement zelf (programmaboekje, rollbanners, posters, projecties, badges …).

Het evenement

Voor PolyTalk 2016 hadden zich meer dan 290 deelnemers vanuit de hele wereld online geregistreerd. Ze werden ontvangen in een congrescentrum dat ons eventteam speciaal had ingericht met het oog op een maximale interactie en in functie van de duurzame boodschap.

In het auditorium waar de keynote presentaties plaatsvonden, hadden we de klassieke, ex cathedra set-up vervangen door een originele en open tafelopstelling. De break-out rooms hadden we een al even uitnodigend karakter gegeven, met veel ruimte en een aantrekkelijke maritieme decoratie (een waterloopje, riet, helmgras, een stukje strand …).

Er stonden ook een 12-tal stands van bedrijven en organisaties in opgesteld die er hun aanpak tegen de groeiende afvalstromen in de oceanen voorstelden. Geen gewone booths, maar in de lijn van het congresthema ontwikkelde constructies (er was zelfs een boot bij!). In een aparte document corner konden geïnteresseerde deelnemers terecht voor allerhande informatie rond de afvalproblematiek op zee. Een bewuste keuze én een duurzaam, want ‘papierbesparend’ alternatief voor de goodie bag.

De catering was al even doordacht ingevuld: zo stonden er geen schaal- en schelpdieren op het menu en werd het water geschonken uit grote recycleerbare flessen.

Tot slot nog dit: door de terreurdreiging in Brussel was er extra aandacht voor security, met strikte controles aan de ingang. We lieten dus niets aan het toeval over om PolyTalk 2016 in de beste én veiligste omstandigheden te laten verlopen.