Instagram bereikte onlangs de kaap van 1 miljard gebruikers. Het moment om een nieuwe feature aan te konden: IGTV.  Met dit nieuwe platform kan je nu langere video’s uploaden. Ideaal voor influencers, vloggers & bedrijven!

Al de laatste update van Instagram gedaan? Dan heb je rechts bovenaan vast het nieuwe icoontje opgemerkt. Op 20 juni lanceerde het sociale medium IGTV, kort voor Instagram TV. Met dit nieuwe videoplatform biedt Instagram zijn gebruikers de mogelijkheid om langere video’s te delen met hun volgers. YouTube, het videoplatform van Google, krijgt er dus een concurrent uit het Facebook-kamp bij. Is er een nieuwe Google versus Facebook clash in de maak? 

IGTV kanaal boost je volgersaantal

Het nieuwe videoplatform is niet alleen opgezet om het leven van influencers en vloggers beter te kunnen volgen. Het maakt het voor bedrijven ook makkelijker om video’s te posten, te delen met hun doelgroepen en nieuwe volgers aan te trekken. Daarvoor moet je dan eerst een IGTV-kanaal opstarten. Video’s uploaden kan vervolgens in de standalone IGTV app of via de Instagram app. Je hebt daarbij de keuze uit 3 videocategorieën:

  • Voor jou: in deze categorie toont Instagram video’s op basis van jouw interesses
  • Volgend: hier vind je de video’s van de accounts die je volgt
  • Populair: toont de trending video’s

Volgers kunnen jouw video content liken of becommentariëren. Delen kan ook via Instagram Direct. 
IGTV geeft zo je volgersaantal een stevige boost. Wie een IGTV kanaal volgt, wordt immers automatisch ook een volger op het gewone Instagram account van je bedrijf. Een win-win dus!

Meer tijd om je boodschap over te brengen

Hoe werkt IGTV? Terwijl video’s in de Instagram feed vandaag maximaal 60 seconden duren, wordt dat in IGTV een stuk langer. Zo kan een reguliere gebruiker op IGTV een video van maximaal 10 minuten delen. Voor grotere accounts met veel volgers wordt de speelduur opgetrokken naar maximaal 1 uur. Je krijgt dus meer tijd om je boodschap over te brengen naar je volgers. In de toekomst zullen de tijdslimieten wellicht zelfs helemaal wegvallen zodat gebruikers onbeperkt video’s kunnen publiceren.

Let op: de langere video’s kan je niet zien in je feed, maar enkel via de aparte knop rechtsboven. Wanneer je de app opent, begint de video meteen te spelen. 

Vertical is the way

Instagram is volledig gericht op mobiel gebruik. Daarom blijft het videoformaat verticaal (in tegenstelling tot YouTube, waar horizontaal de norm is). Verticale video’s worden dan ook meer gezien als ‘echte’ actuele content, gewoon opgenomen met een smartphone. Influencers die nu vlogs streamen op YouTube, kunnen hun content uitbreiden naar Instagram, mits ze hun smartphone een kwartdraai naar rechts geven. 

Wat met ads?

Momenteel laat Instagram nog geen advertenties toe op IGTV, maar dat is alleen een kwestie van tijd. In de toekomst mag je je  waarschijnlijk verwachten aan InStream-advertenties zoals op YouTube. 

Tot slot nog dit: om organisch gevonden te worden, is het belangrijk om je video’s te voorzien van titels en omschrijvingen. Je kan ook trending hashtags gebruiken om je views een boost te geven. 

Ben je benieuwd hoe IGTV je communicatie kan versterken? Wil je video’s posten die eruit springen en (nieuwe) volgers aantrekken? Wij zetten je graag in de kijker.