Duurzame events organiseren

Bij het organiseren van meetings, incentives, congressen en andere bedrijfsevenementen hebben evenementenbureaus vandaag een ruime keuze uit een reeks van ‘green practices’. En, een positieve evolutie, event organisatoren houden er ook rekening mee. Die duurzame maatregelen draaien allemaal om het verminderen van de impact van het evenement op het milieu en de omgeving. Denk: minder CO2-uitstoot, minder afval en meer energie-efficiëntie, meer recyclage. Enkele tips.

Kies een groene locatie

Kies allereerst een locatie uit die vlot te bereiken is met het openbaar vervoer. En kijk of de uitbaters ervan vertrouwd zijn met event greening. Werk met partners die het duurzame karakter van je meeting of congres mee kunnen en willen ondersteunen.

Selecteer je leveranciers

Selecteer je leveranciers in functie van een sustainable event management. Koop je producten aan met het oog op een minimale milieu-impact. Kies voor de verlichting bijvoorbeeld voor energiezuinige leds. Werk voor de catering samen met lokale en biologische producenten. En ga na hoe duurzaam die leveranciers zelf produceren.

Hou de logistiek onder controle

Een evenement brengt heel wat mensen op de been. Al die logistieke bewegingen kunnen perfect onder controle worden gehouden door een doordacht logistiek plan uit te tekenen.

Lokale leveranciers zijn een belangrijke CO2-verlagende  factor. Maar ook tijdens het evenement kun je de impact van Koning Auto verlagen. Promoot carpooling of stimuleer het gebruik van het openbaar vervoer. Ga voor hybride shuttles. Minder en schoner vervoer is beter voor het klimaat, en betekent minder files op de weg (en minder parkeervoorzieningen ter plaatse).

Schenk aandacht aan afvalpreventie & recyclage

Eten en drinken zijn onmisbaar op een event. Om ook deze post groen in te kleuren, is een biologisch geïnspireerde keuken met natuurlijke, organische voeding als basis.

Kies voor herbruikbare verpakkingen of zorg ervoor dat bekertjes, borden en bestek kunnen worden gerecycleerd. Schenk Fairtrade koffie en thee. Bied bij het buffet peper en zout, ketchup … aan in bulk, niet in aparte potjes. Water uit de kraan is even goed als water uit plastic flessen. En, omdat afval niet te vermijden is, plaats voldoende vuilnisbakken (met aandacht voor selectieve inzameling). Is er nog eten over? Schenk het dan weg aan een organisatie. Eten bederft niet na één dag…

Beperk het materiaalverbruik

Tijdens een meeting of congres wordt er veel materiaal gebruikt voor uitnodigingen, stands, gift bags, badges, spandoeken, signalisatie, brochures … Ook hier ligt een hele besparing voor het grijpen.

Probeer allereerst zo doordacht mogelijk met papier om te gaan. Less is more (en een usb-stick met de key note speeches is ook oké). Kies voor stands en decoratie in recycleerbaar of herbruikbaar materiaal. En als je dan toch nog over hebt, gebruik het dan opnieuw voor andere marketingdoeleinden van dezelfde onderneming of schenk het weg aan scholen, jeugdbewegingen … als knutselmateriaal.

Tip: om te voorkomen dat je met te veel brochures, badges … blijft zitten, kun je ook de no shows zoveel mogelijk proberen te vermijden. Dat doe je door deelnemers duidelijk de kans te geven om zich uit te schrijven (op de registratiesite, via e-mail of telefonisch).

D’M&S Events kiest voor event greening

Zoekt u voor uw bedrijfsfeest, meeting, congres, incentive … een partner die uw evenement organisatie op een duurzame manier aanpakt? D’M&S Events heeft de ervaring om van elk event een unieke belevenis te maken met maximale aandacht voor uw duurzaam imago en een minimale ecologische impact. Aarzel niet om ons te contacteren.