5 videomarketingflaters die je beter niét maakt

1. Saai, saaier, saaist. 

Dat creativiteit belangrijk is, weten de meeste bedrijfsleiders en marketingmanagers wel, maar echt buiten de lijntjes kleuren is voor sommige net een stapje te ver. 

Met als gevolg dat veel online video’s ronduit saai zijn en de kijker vroegtijdig afhaakt. Onze tip? Durf creatief te zijn, niet alleen in je concept en scenario, maar zeker ook in de montage. Vermijd lange shots en wissel in rad tempo af met close-ups, graphics of de volgende scene. Jouw publiek is de snelle opeenvolging van shots gewend bij films en tv. Van online video verwachten ze dus hetzelfde.

Daarnaast lijkt formeel taalgebruik misschien een must voor de geloofwaardigheid van je bedrijf of product. Hoe plechtiger, hoe beter. Niets is minder waar. Net als jij heeft de kijker liever dat hij aangesproken wordt in eenvoudige taal, zonder dat er moeilijk jargon aan te pas komt. Vergeet hoogdravend, ga voor geanimeerd!

2. Length doés matter

Saai is niet zelden synoniem aan lang. De kijker is makkelijk afgeleid of verveeld. Zorg er dus voor dat je de aandacht van jouw doelgroep vast blijft houden. Dit doe je niet door een ellenlange film te maken, wél door een korte, krachtige en originele boodschap op ze los te laten. De ideale lengte van een webvideo is 15 à 30 seconden op social media en 60 tot 90 seconden op een website.    

3. Negeren van je doelpubliek

Je kan nog zo’n mooie video hebben gerealiseerd, als deze niet bij de juiste personen terechtkomt is alle moeite voor niets geweest. Voor de verspreiding van je video, is het essentieel dat alleen je doelgroep de boodschap ontvangt. Houd dus zeker wat budget achter de hand voor doelgroeptargeting. Zo vermijd je bijvoorbeeld dat je een reclamefilmpje voor een gehoorapparaat loslaat op een 18-jarige. 

4. De kijker aan zijn lot overlaten

Hoe bijzonder je video ook is, zonder een CTA of ‘call to action’ blijft het gewoon een leuk filmpje. Wil je je kijkers echt aanzetten tot actie, geef ze dan duidelijke instructies mee op het einde van je filmpje. «Bel ons voor meer informatie », « Vul het online contactformulier in » of « Deel deze video ». Voor jou spreekt het misschien voor zich, maar de surfer heeft nood aan duidelijke instructies. Reik hem de tool(s) aan om verdere stappen te ondernemen. Je kan een CTA op verschillende manieren toevoegen: als voice-over, door een link toe te voegen of door tekst te monteren in de video. 

5. Gebrek aan emotie

Een goede manier om mensen te overtuigen om iets te doen, is inspelen op hun emotie. Door een snaar te raken bij de kijker, kan je hem aanzetten tot actie zoals het bestellen van een product of het liken/sharen van je video. Belangrijke emoties zijn bijvoorbeeld herkenbaarheid, empathie, nostalgie en vooral humor. Wees dus creatief met je concept & scenario en durf grappig uit de hoek te komen. Houd hierbij wel altijd rekening met het product of dienst dat je aan de man wil brengen én je doelgroep.

Met deze 5 tips kan je alvast meteen aan de slag. Nog een laatste advies: werk een creatief scenario uit, houd het zo natuurlijk en to-the-point als mogelijk én durf een risico te nemen. Light, camera and … action!